Pamani un izproti: Tava zeme

Latvijas zinātnieki rada ilgtspējīgus risinājumus mūsu zemes apsaimniekošanai un drošas pārtikas ražošanai

Kā top dabai draudzīga pārtika un iepakojums? Kā mākslīgais intelekts palīdz uzlabot augļu dārzu un dārzeņu, labības lauku kvalitāti? Un kā no ražošanas blakusproduktiem var radīt jaunus, augstvērtīgus produktus?
Atbildes uz šiem jautājumiem meklē Latvijas zinātnieki, kuri strādā pie projekta “Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai (GreenAgroRes)”, kas tiek īstenots Valsts pētījumu programmā.

Projektā iesaistīti Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes pētnieki kopā ar partneriem no Dārzkopības institūta, Agroresursu un ekonomikas institūta un Valsts zinātniskā institūta BIOR. Šī sadarbība palīdz radīt risinājumus, kas veicina mūsu dabas resursu gudru izmantošanu un stiprina Latvijas ieguldījumu Eiropas Zaļā kursamērķu sasniegšanā.

Inovācijas un idejas – no laboratorijas līdz mūsu galdam

Pētnieki izstrādā jaunas pārtikas tehnoloģijas un produktus, vērtē to ietekmi uz sabiedrību, veselību un ekonomiku, kā arī pēta videi draudzīgas ražošanas iespējas.
Daži no nozīmīgākajiem projekta virzieniem ir:

  • Dabai draudzīgs pārtikas iepakojums, arī biodegradējams – radīts no lauksaimniecības blakusproduktiem;
  • Jauni, augstvērtīgi pārtikas produkti, kas izmanto resursus efektīvāk;
  • Mākslīgā intelekta izmantošana pārtikas kvalitātes kontrolē;
  • Audzēšanas metodes un bioloģiski augu aizsardzības līdzekļi, kas palīdz samazināt pesticīdu lietošanu, bet vienlaikus efektīvi pasargā augus no kaitēkļiem;
  • Un jau divi jauni produkti un tehnoloģijas, kas nonākuši līdz praktiskai ieviešanai, kā arī deviņi zinātnieku ieteikumi valsts pārtikas ražošanas politikai.

Ilgtspēja kā valsts prioritāte

Šo pētījumu virzienu noteikusi Latvijas Zemkopības ministrija, uzsverot, ka vietējo resursu ilgtspējīga izmantošana ir valsts attīstības pamats.
Programmā “Vietējo resursu izpēte un ilgtspējīga izmantošana Latvijas attīstībai 2023–2025” zinātnieki meklē veidus, kā samazināt atkritumus, saglabāt bioloģisko daudzveidību un aizsargāt vidi.

Gustavs Terzens kopā ar jauno zinātnes vēstnesi Georgu dodas iepazīt zinātnes pasauli.

Viņi atklāj, kā tehnoloģijas ienāk dārzos, kā no blakusproduktiem top ēdami trauki, kāpēc ir svarīgi veidot pārstrādājamus iepakojumus, un kā pētnieki analizē zivis, lai izprastu dabas piesārņojumu. Ieskaties video stāstā un novērtē zinātnieku darba ieguldījumu mūsu zemes un pārtikas drošībā un kvalitātē!

Uzzini, kā Latvijas zinātnieki soli pa solim seko pārtikas ceļam – no lauka līdz galdam, lai tā būtu veselīgāka, drošāka un draudzīgāka gan cilvēkam, gan dabai.

Skaties video un uzzini vairāk!

Par valsts pētījumu programmas Vietējo resursu izpēte un ilgtspējīga izmantošana Latvijas attīstībai 2023–2025” projektā "Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai (GreenAgroRes)" Latvijas zinātnieki apvienojas, lai radītu ilgtspējīgus risinājumus mūsu dabas resursu gudrai izmantošanai un atbalstītu Eiropas Zaļā kursa mērķus. Pētījumos tiek meklēti veidi, kā ražot kvalitatīvu un konkurētspējīgu pārtiku videi draudzīgā veidā, uzlabot veselību ar jauniem produktiem un izvērtēt dažādu risinājumu ietekmi uz sabiedrību un ekonomiku. Īpaša uzmanība tiek pievērsta pesticīdu lietošanas mazināšanai, dzīvnieku veselības drošībai, augstas vērtības pārtikas radīšanai un aprites ekonomikas iespējām – piemēram, biodegradējamu iepakojumu izstrādei no lauksaimniecības blakusproduktiem.